Skip to main content

Bug reports

32 posts / 0 new
Last post
David Benn
David Benn's picture
Bug reports

If you have a VStar bug to report, please feel free to post here.

You may want to check:

  1. that no-one has posted the same report here;
  2. the SourceForge bug tracker to see whether the bug has already been captured. Ultimately, this is where bug reports posted here will migrate to.

David

tcalderw
tcalderw's picture
file format check

It appears the VStar only issues the "error in observation source" message in regards to the first line of data in a file.  Once the first line has been accepted, any subsequent lines with bad format are silently discarded.  

I ran into this because I must massage my input data files, and I was not properly handling the changes for one class of observation.  So long as a different class was the first record in the file, I got no error for the broken ones and they disappeared.

 

 

 

David Benn
David Benn's picture
file format check

Hi Tom

Which format type is that?

Is this via File -> New Star from File... or via an observation source plug-in?

David

MZK
MZK's picture
New Star from AAVSO Database JD

Hi David:

This is more a question than a bug. I often want to look at the uploaded data for my run from the past evening. When one opens the New Star icon/box, the current date box shows the current date (e.g., 2016 Jan 03) but the default JD value is xx.5. My uploaded images from the past evening may start at xx.6. Therefore, they are not shown on the light curve. At least that is what I see each time I do this?

It is easy to fix by adding one day to the current JD such as changing xxx90.5 to xxx91.5 and I do that, but is it possible to increase/change the default JD (e.g., to either xx0.99 or xx1.5)? In other words, make the default current JD very slightly in the future so all recent data including last night's data are shown?

So, just a question? Thanks.

Ken

 

David Benn
David Benn's picture
Hi Ken Yes, I've often had

Hi Ken

Yes, I've often had the same thought when loading data in VStar that I've just submitted to AID.

I've captured this in a ticket:

  https://www.aavso.org/bug-reports#comment-20600

Perhaps it would be enough to add 0.5 days? Probably should just add 1 day.

David

David Benn
David Benn's picture
Link to ticket

Ken

The actual link to the ticket is: https://sourceforge.net/p/vstar/bugs-and-features/509/

David

 

David Benn
David Benn's picture
Preferences Registry Key error

Has anyone seen the preferences registry key error shown in the attached image under Windows 7 (or Windows in general)?

I think that one workaround will be to run the VStar application as administrator. Another is to change permissions with RegEdit (neither is ideal).

I've only had this reported by one person but that doesn't mean others have not had the same problem.

I've seen a related warning under Windows but not an error that stops VStar from working at all.

Note that the error shows WebStart but the user in question reports the same error with the executable from SourceForge.

David

clkotnik
clkotnik's picture
Additive Load

I posted a question about additive load in this forum yesterday in reference to TY UMa.  I am currently enrolled in the VStar CHOICE course.  Today I worked through the exercise described here for that course and could not get it to work. JoDee suggested I make this known here.

I have attached the ASAS file I loaded for R Car in step 8 of the exercise.  I have attached a screen shot of the AID load dialog from step 9.  I end up with only the Visual band.  The ASAS filter 1, 2, 3 bands are gone.  Info shows 2178 observations instead of the 1168+2178 I expect.  There is no dialog popup that I assume would inform me of JD to HJD conversion.

I am running the latest version of VStar from webstart via IE.  IE is setup with Java 8 update 91.  I have made sure all my VStar plug-ins are current and followed that with a VStar restart.  The only other thing I can add about my configuration is that I initially had trouble with webstart and downloaded an EXE to run Vstar.  This was ver 2.16.10.  I offer this info in case the older version may have stored some state on my machine that conflicts with the webstart version.

I don't know if other plug-ins could be causing a problem.  If you would like me to remove all except ASAS and try again, just let me know.

Cliff

 

Mark Blackford
Mark Blackford's picture
ASAS data

Hi Cliff,

the link in your post to the VStar exercise doesn't work for anyone who isn't registered for that course so I can't see exactly what the exercise is asking. However, I think there might be a little confusion about what the ASAS data file actually contains.

All observations in the ASAS-3 database are through a V filter. There is a separate database with I filter observations but your RCar-ASAS.txt file only has V data.

The ASAS telescope imaged a series of specific fields each night with some overlap between adjacent fields so a particular star will usually be in 3 or 4 different fields. In the RCar-ASAS.txt file you will see "#dataset= 1" which has all observations from one of the specific fields. "#dataset= 2" contains all observations from a second specific field, and "#dataset= 3" contains all observations from the final specific field containing R Car. 

If you load the RCar-ASAS.txt file in VStar usingFile/New Star From ASAS File you should get the following plot:

Red data symbols are dataset= 1 and are labled ASAS-1 in the light Curve Control panel (View/Plot Control). Green data symbols are dataset= 2 and are labled ASAS-2, blue data symbols are dataset= 3 and are labled ASAS-3.

The VStar ASAS plugin rejects any observations graded C or D so the number displayed will be less than the total number of observations in the file.

I hope this helps. Cheers,

Mark

 

clkotnik
clkotnik's picture
ASAS Clarification

Mark,

Thanks for the clarification on ASAS.  I did not understand that.

See also David's update on additive load.

regards,

Cliff

David Benn
David Benn's picture
AID additive load broken

Hi Mark

Thanks for providing additional info to Cliff about ASAS.

The fundamental problem Cliff and others have been seeing the last couple of days is that if you load some dataset (ASAS or any other), then load another via File -> New Star from AAVSO Database with a request for additive load, the additive part of the load will fail.

This is a regression introduced in 2.17.0. There'll be another release in the near future I suspect.

David

BSJ
BSJ's picture
Additive load problem fixed

This has just been fixed in VStar release 2.17.1. Thanks to Cliff et. al. for finding this!

-Sara

WGR
WGR's picture
Request for Feature

Hello David

This is a request to add a feature to Vstar that would be fery useful.  Quite often I upload a data set, but want to analyze only a portion of it.  Vstar is very handy to display a subset of a data set.  It would be great to be able to select a subset of a data set from the light curve display, and then do for instance a phase curve, or other analysis.

This can be accomplished manually, but one must note the JD, reload the data, and analyze.  This feature would facilitate analysis greatly.

Gary

WGR

David Benn
David Benn's picture
Filter from view

Hi Gary

This may go some way toward helping. See page 43 of the use manual. Recenty added (a couple of versions ago) is the ability to create a: "...filter from the current plot view (View → Filter From Plot)".

So, you can zoom in on just the part of the plot you want visually, create a filter as above, then analyse that.

Does that make sense?

A variation on that would be to just be an option in the "which series?" dialog of DCDFT etc to just use the visible JD range. The filter from plot menu item does this, just at the cost of creating a filter.

David

WGR
WGR's picture
Alternate

Thanks David

I will try that.  It should work for me.

I also have seen the extra zero bug in AM Her and DQ Her, FWIW.

Gary

WGR
WGR's picture
Epoch error in Vstar for QQ Vul

Hello David

I am doing some phasing for QQ Vul and when I pull up the default Epoch for phasing, its listed as "24048446.471" with an extra zero.  It should read 2448446.471.  VSX lists it ok.  Not sure how this could happen.  It does change the phase by 0.1 on the things I am looking at.  The period at .1545204 is exactly correct.

Gary

WGR

David Benn
David Benn's picture
Epoch oddness

Hi Gary

Yes, I'm sorry about that. You are seeing a bug I just found a day or so ago:

  https://sourceforge.net/p/vstar/bugs-and-features/524/

On the surface, it appears that the Info dialog is showing the epoch in exponential format (with E7 at the end), yet the bogus zero doesn't quite seem to fit with that when expanded.

Are you seeing the epoch value for the first time in the phase plot dialog?

Sara and I were last night talking about another release in the not too distant future.

David

WBY
WBY's picture
VStar Plug-in Manager

I had a complete hard drive failure and just reloaded VStar (the jnlp version). When I click on the plug-in manager to reload the plug-ins I get a message box that says Error reading remote plug-in information with an OK and a cancel button below the message. When I click either OK or Cancel I get another window that has a title in the top border

Plug-in Manager: Initializing Plug-in M ... with an OK and a canel button in the window. It doesn't seem to matter which button I click. Nothing happens. 

Brad Walter

David Benn
David Benn's picture
2.17.1 plug-ins

Hi Brad

There does indeed seem to be a problem with the 2.17.1 plug-ins access server side. We'll get onto that. This won't require a new VStar release, but a server-side adjustment.

You can workaround this for now in two ways:

  • Change your plug-in preferences to use the 2.17.0 URL (the plug-ins are compatible), as shown below:

  • Install plugins from a local directory (via Select Local Directory button; see also user manual) after downloading the plug-ins zip from SourceForge.

Apologes for the problem.

I suspect that one or more of the current CHOICE course participants may have been seeing this since the 2.17.1 release.

David

BSJ
BSJ's picture
2.17.1 plugin problem - FIXED

That was my fault and it is now fixed.

Sorry for the inconvenience.

Best Regards,
Sara
 

David Benn
David Benn's picture
Reset defaults

Thanks Sara.

With the problem fixed, you can click the Set defaults button shown in the screenshot in my post above.

That will change the URL back to the 2.17.1 location.

David

tcalderw
tcalderw's picture
OSX filenames

Running VStar under OSX, it appears that a ':' character in a file name is displayed as a '/' in the load-from-file dialog.  Version 2.17.1.

Attached is an example.  Filename ends with "06:49.csv" but is displayed as 06/49.csv

ACSanchez
It's an OS X longtime flaw

You're right, Tom. Short answer:

«Once upon a time, before Mac OS X, : was the directory separator instead of /. Apparently OS X 10.7 is still trying to fix up programs like that.»

Boring tech stuff:

http://stackoverflow.com/questions/13298434/colon-appears-as-forward-sla...

David Benn
David Benn's picture
Hi guys

Hi guys

Wow. I was unaware of that aspect of OS 9 / OS X history.

So Tom, what is the effect? Does the file still load or does it have to be renamed?

David

osw
VStar problem

The period search tool under "Analysis" is no longer working when a period range to search (as opposed to a frequency range) is the input.  It goen into some loop that never ends.  This was working about a month ago, but I see there has been a change in the program.  The frequency ranve searches seem to work, but these are less convenient for me as I (actually my students) want to specify the resolution of the search in days.  

 

W. Osborn

Wayne.Osborn@cmich.edu

David Benn
David Benn's picture
VStar problem: period search

Hi Wayne

That's odd.

Are you using the latest version (2.18.0)?

It will be best if we work with a specific example so I can try to reproduce the problem.

Can you tell me what data you are working with including JD range, and what parameters (low and high period, resolution) you enter into the DCDFT with period range parameter dialog box?

Thanks.

David

osw
VStar problem: period search

Hi David, 

Finally had time to get back to the discussion.  We are working on several data sets for the red variables in the globular cluster M13.  It would be easiest if I could send you a sample text file that we have successfully run in the past (on two independent computers with the same results) but which do not work now.  I just tried running one data again (header says version is 2.18.0), and it ran 5 minutes with no result using 1/10th the resolution we had been using that took less than a minute to do the search.

I uploaded the file below.  Note, I leave for a three week trip overseas this Friday and may not get to this until I get back.  In the mean time, we usually search 20.0 d to 200.0 d at 0.01 d resolution.  Here are the first two and last two lines of one data file for the JD range:

2453932.6649    12.056    0.035
2453934.6281    11.999    0.038

2455760.6185    11.896    0.054
2455763.6711    11.872    0.041

Wayne

 

File upload: 
David Benn
David Benn's picture
VStar problem: period search

Hi Wayne

Here's the result of running DCDFT with period range on the text file you supplied with min period = 20, max period = 200, resolution = 0.01. It completed within a few seconds on my 5 year old Mac.

I'm wondering whether the result window with periodogram is hidden, even though it should not be.

Is this on Windows? Which version? WebStart downloaded or downloaded from SourceForge as as zip?

David

File upload: 
David Benn
David Benn's picture
VStar problem: period search

Wayne

This was awhile ago. Remind me: did we resolve this?

David

pablotwa
pablotwa's picture
verifying application bug

I get the starting application /verifying application flag and it just hangs there, sometimes it works, sometimes it hangs. Windows 7 pro, fast internet, java installed and working..

thoughts?

Pablo Lewin

David Benn
David Benn's picture
verifying application bug

I seem to have missed this. Is this still happening?

David

WBY
WBY's picture
Display Problem for VStar 2.19.0

So, I have my new super duper ASUS computer with scads of memory and the latest and greatest NVIDIA GeForce 1080 graphics card with 8 GB of ram on the card and 64 GB of computer ram memory. When I try to run VStar it loads but almost imediately after I click on any menus or control buttons in VStar the screen starts jumping around "fracturing" and partially duplicating itself on top of itself I am running windows 10 version 1703. I have an old HP computer running windows 10 version 1607 on which VStar runs perfectly and it also runs perfectly on an Alienware running Windows 7. 

The NVIDIA driver is 22.21.13.8178 dated 4/12/2017. So the driver is current and the online driver update says I have the latest and best driver for the graphics card. Mouse and touch pad have hover and tap disabled. 

I ran Windows Auto-repair and no problems were found.Anyone have any ideas how to solve the problem.

Brad Walter

Log in to post comments
AAVSO 49 Bay State Rd. Cambridge, MA 02138 aavso@aavso.org 617-354-0484